Olika typer av snöskotrar

Olika typer av snöskotrar

Bilar, motorcyklar och cyklar förekommer i många olika varianter med olika designer. De är ofta anpassade till olika syften och till olika smak. Man kan till exempel tycka att en bil är snyggare än en annan eller att man behöver en viss cykel snarare än en annan beroende på hur man har tänkt att använda den. Precis som med de flesta övriga fordon så finns det också olika varianter av snöskotrar. Man brukar dela upp de olika skotrarna i sex olika kategorier. Dessa är följande:

Utility

Utilityskotrar brukar man ibland på svenska kalla för arbetsskotrar och precis som namnet antyder så lämpar de sig bäst för att utföra olika typer av arbeten. De förekommer i både smala och breda modeller och har en väldigt stark motor. De har ofta dubbeldyna och väldigt hög komfort eftersom föraren ofta spenderar många timmar på skoterryggen. Detta har inneburit att de även är populära att använda för utflykter på fritiden.

Vintage

Vintageskotrar är skotrar som tillverkats tidigt i snöskoterns historia. En veteranskoter är i regel byggd mellan 1950 och 1980-talet. Dessa modeller brukar precis som gamla bilar väcka en viss fascination av skoterintresserade och det förekommer både utställningar och tävlingar med vintagemodeller.

Sportskoter

Sportskotrar är anpassade för att köras i hårda terränger, dock inte lössnö eftersom mattan är ganska kort vilket innebär att man kan sjunka ner i snön. Detta innebär också att stötdämpningen är väldigt hård. De är ofta anpassade för att ta endast en person och används främst inom olika typer av tävlingar. Skotertypen är därför inte särskilt anpassad efter komfort.

Mountainskoter

Mountainskoter används främst för att köra med i lössnö. De har långa mattor och är lättare än andra typer av snöskotrar. Dessa används ofta på skidanläggningar eftersom man kan ta sig ut även i off-pist områden om det skulle behövas.

Touringskoter

Är specialanpassade för utflykter och kan ofta ta fler än en person. De har ofta utrymmer för bekvämligheter så som packning och går att starta med hjälp av en elstart. De är bekväma och har inget som direkt sticker ut.

Crossover

Man kan säga att Crossoverskotrar är en slags blandning mellan mountaintypen och sporttypen. Mattan är kortare än hos mountaintypen men dock längre än hos sporttypen. Dess kamhöjd följer samma princip som längden på mattan.

startit