Skoterenduro

Skoterenduro

Enduro är en av de grenar som ingår i snöskotersporten. Tidigare kallades grenen för långlopp, och det är en ganska bra beskrivning av vad denna gren går ut på: att köra långa lopp med snöskoter, där banorna är minst en mil långa (eller minst 5 kilometer i enduro sprint). Det är med andra ord en sport som kräver mycket av förarna fysiskt, då man ska manövrera en 200 kilo tung skoter mellan träd och runt kurvor, där man ofta bara har en decimeter till godo. Enduro körs i två klasser, där den ena är för elitförare och den andra för motionärer.

En endurobana är uppdelad på flera specialsträckor, med transportsträckor emellan. När man kör en tävling åker förarna iväg med någon minuts mellanrum. Specialsträckorna körs på tid, och när alla har gått i mål räknar man ihop tiderna för de olika specialsträckorna. Den med sammanlagt lägst tid vinner. Endurobanan går på avstängda stigar, leder och vägar, och det är en speciell gren såtillvida att den är mycket väderkänslig. Man kör nämligen bara på naturlig snö, och eftersom banorna är så långa krävs mycket snö för att marken ska vara täckt hela vägen. Detta har gjort att endurotävlingar har fått ställas in många år, då det har varit snöfattiga vintrar.

Eftersom enduroloppen är så långa, innebär det många timmar sittandes på en bullrig och brummande maskin, som kör över oländig terräng. När ett lopp är över kan det därför vara skönt att sätta sig i en bil med mjuka säten, bra fjädring och tyst motor, till exempel någon av de miljöbilar som finns på Hyundai.se. Genom att köra miljöbil till vardags kompenserar man också en del av de utsläpp man orsakar när man kör snöskoter.

startit