Arctic Cat Cup

Arctic Cat Cup

Den största tävlingen inom europeisk skotercross heter Arctic Cat cup och har funnits sedan 1973. Den engageras idag av snöskoterklubben i Östersund i Sverige. Tävlingen anordnas årligen och

har inte haft något uppehåll sedan dess start. Det är förutom en av de största även en av de äldsta snöskotertävlingarna i världen. Varje år tävlar europas bästa snöskoterförare i Arctic Cat Cup.

Det mest prestigfyllda priset i tävlingen brukar endast kallas för pokalen och ges till den som vinner i den största av klasserna. Priset är ett vandringspris men får behållas av den som först lyckas vinna det tre gånger och därmed får tre inristningar av sitt namn i priset. Sedan tävlingens start har man förbrukat sju stycken av dessa och den första som tog hem priset var Börje Arvdal. Han är även den som vunnit tävlingen flest gånger. Nästan alla pokaler har tagits hem utom en som nu befinner sig hemma hos Janne Taipo i Finland.

Till en början hette tävlingen Sno-Tric Cup och hade fått sitt namn från ett lokalt företag. När man ville expandera tävlingen ändrade man dock även dess namn. Först byttes namnet till Aktiv Cup men sedan 1991 byttes det igen till nuvarande Arctic Cat Cup.

startit