Långa resor på snöskoter
Att ge sig ut på långfärd med snöskoter är en fantastisk upplevelse. I Sverige finns det flera märkta leder att följa och planerar man väl blir det garanterat en upplevelse för livet. Om man äger en snöskoter har man med största säkerhet vana och vet med sig på ett ungefär vad som är ett måste när det är dags för långtur. Ska man istället hyra snöskoter över ett par dagar bör man planera resan i god tid. För att köra snöskoter krävs ett förarbevis för terrängskoter som utfärdas av Transportstyrelsen. Har man tagit körkort tidigare än år 2000 behöver man inte något förarbevis men man ska kunna visa upp sitt vanliga körkort. Minimiålder för att köra snöskoter är 16 år.
Det går att hyra snöskoter i anknytning till de allra flesta stora skidanläggningar. Den som inte vill ta förarbevis och som har ett körkort utfärdat efter år 2000 kan välja att åka på långresa med guide. Dock är det rekommenderat att man bokar resan i god tid då guider ofta är fullbokade under säsong. Om man bor norröver eller har en stuga man spenderar mycket tid i under vintern kan en egen snöskoter vara en god investering. långuider.se är sajten för dig som funderar på att ta ett lån och som vill veta mer om villkor och återbetalningstid. Oavsett om man väljer att köpa eller hyra snöskoter finns det ett par saker att förbereda innan man ger sig ut på långresa i naturen. Säkerhet och komfort är två saker att ha i åtanke. Vintervädret kan vara lurigt och snabbt föränderligt så varma kläder som är både vatten- och vindtäta är ett måste för att undvika köldskador. Att kunna meddela sig vid en eventuell olycka är livsviktigt och det finns flera smarta prylar som är framtagna för friluftsliv under vintern och i tuff terräng.
Att packa inför långresa
Mobil och laddningsbank är ett måste om man ska ge sig ut på långtur med snöskotern. Den kan användas för att meddela nära och kära om att allt går som planerat men också om man behöver ringa efter hjälp vid tekniska fel eller olycka. Glöm inte att förvara mobilen intill kroppen då sträng kyla kan påverka dess funktioner. Ger man sig in i djup skog eller långt ut på fjället kan mobilsignalen vara nästintill obefintlig. Så är fallet i bland annat Norra Lapplandsfjällen där det mobila telenätet inte är fullt utbyggt. Den kuperade terrängen gör också att signaler försvagas och då är alternativa kommunikationsmedel ett måste. Nödraketer kan rädda liv om olyckan är framme och mobilen inte fungerar. Följ alltid markerade leder och var uppmärksam på väderleksrapporten. Att klä sig med lager på lager-principen är ett måste och gör att man enkelt kan skala av sig kläder om man blir för varm. Köp endast ventilerande material som andas och som stöter bort fukt från kroppen. Med rätt packning, trevligt sällskap och om förutsättningarna är de rätta kommer långresan med snöskotern garanterat ge mersmak.