Snabbfakta om snöskotrar

Snabbfakta om snöskotrar

De flesta människor vet nog vad en snöskoter är. Till dem som mot förmodan inte vet, är en snöskoter ett fordon som är tillverkat för att användas på snö. Skotern har ett band och skidor så att den enkelt kan ta sig fram på en terräng fylld av snö.

Snöskotrar kan användas på många olika sätt, men oftast handlar det om en hobby och att ta sig ut i naturen, såsom kanske på en is. Det finns också människor som behöver en snöskoter för att ta sig till arbetet, men de är inte många.

Vilka olika typer av snöskotrar finns det?

De snöskotrar som är tillverkade för arbete kallas ofta för utility och har en väldigt stark motor, men de är inte gjorda för att köra snabbt, motorn är oftast inställd för låg fart. Bandet på en arbetsskoter är långt och denna har även en dämpande fjädring för att klara av stor vikt. Touringskoter är ganska lik en utility-skoter, de har nästan samma egenskaper och plats för 2-3 personer samt mycket utrymme för packning.

De första snöskotrarna som skapades kallas för veteranskotrar, de kan vara svåra att få tag på eftersom de gjordes i början av 50-talet. Det finns många skoterfantaster där ute som gärna vill åt dessa vintageskotrar.

Idag är det även populärt att utöva snöskoteråkning som sport. Dessa sportskotrar är tillverkade med en kortare matta och har en stötdämpare som är väldigt tålig. De är även mindre och är endast anpassade för en person. Det går även att välja olika styrkor på motorerna på sportskotrar. En annan typ av skoter som liknar sportskotern är mountainskotrar. Skillnaden mellan dessa är dock att mountainskotern är tillverkad för att ta sig fram snabbt i lössnö och det är inte sportskotern. Motorn är även väldigt stark och har inte några komfortegenskaper.

Det finns en till skoter som heter crossover, denna är en blansning av en sportskoter och mountainskoter.

startit