Snöskoter, säkerhet och lagar

Snöskoter, säkerhet och lagar

Till en början i snöskoterns korta historia var det inte särskilt mycket lagar kring användandet av dem. Man såg dem helt enkelt som en slags moped som användes på vischan. Idag däremot finns det en hel del regler och lagar man måste ta ställning till om man har planer på att sätta sig vid ratten på en snöskoter. Dessa lagar är i många fall dock väldigt nya.

För att köra snöskoter måste man ha ett sorts förarbevis. Har man tagit vanligt körkort innan millenieskiftet så får man även åka snöskoter på detta, men har man tagit därefter krävs det att man skaffar ett särskilt färdbevis för just snöskoter. Det finns dock undantag för denna regel, åker man till exempel på en utflykt med guide så krävs det fortfarande bara vanligt körkort.

För att få ta ett förarbevis för snöskoter ska man vara 16 år fyllda samt ha klarat av en kurs inom snöskoterkörning. Detta kan man göra på liknande sätt som när man tar vanligt körkort hos särskilda skoterklubbar eller föreningar.

Tidigare har man heller inte varit tvungen att använda hjälm vid snöskoteråkning. Detta ändrades dock så sent som 2016 och numera är det lag på att man måste använda hjälm. Visir är inget måste men rekommenderas starkt eftersom det underlättar för synen. Dessutom uppstår inte samma köld mot ansikte och huvud. Annat som det inte är lag på men som man bör tänka på är att klä sig rätt. Det finns särskilda skoteroveraller som man kan köpa som är särskilt utformade för just skoteråkning. Man bör också undvika att köra över frusna sjöar eftersom man kan komma en väldigt lång bit med hjälp av snöskoter innan isen brister.

startit