Snöskotrar och vårvintern

Snöskotrar och vårvintern

I de snöklädda delarna av Sverige är snöskoter en del av kulturen. I mars-april, när den värsta kylan dragit vidare och vårvintern kommit, brukar snöskoterlivet dra igång på allvar. Under vårvintern, särskilt i Norrlands inland, är det varmt och soligt under dagen och sedan kallt på natten. Genom att snötäcket smälter lite under dagen och sedan fryser till under natten, så skapas skare. Det är ett perfekt väder för att vara utomhus på snöskoter och skidor.

Snöskoterkultur

Den svenska snöskoterkulturen finns i de delar av landet som har kall vinter med snö. För att köra skoter måste det finns nog med snö och sjöarna måste bära. För de riktigt inbitna finns snöskotrarna hela året. Under den tid som det inte går att köra snöskoter, så lagar de maskinen, gör förbättringar, hittar nya ställen att åka till eller kanske köper en ny snöskoter. Om man har en snöskoter och behöver reparera den, så är det bra att kunna vara inomhus i värmen. Det finns kvalitativa reservdelar till skotern hos till exempel Sledstore. När säsongen väl börjar vill alla ha sin skoter färdig att köra.

Snöskoterliv är en kultur som gäller alla åldrar. De minsta följer med i släden och tonåringarna tar skoterkort så att de får köra lagligt. Det är många ungdomar som har fått en gammal skoter som de mekar med. Även äldre uppskattar skoterkulturen: det ger dem möjlighet att till exempel komma ut i skogen och till sjön för att pimpla.

Familjedag med snöskotern

Många familjer har en eller flera snöskotrar så att alla kan följa med. Om de inte ska för långt, kan det ibland vara någon som väljer att åka skidor istället och lifta tillbaka med skotern. Under en skoterdag brukar de flesta ta med matsäck och korv. Många har stugor eller grillplatser som de åker till, och gör upp en eld för att grilla korv och koka kaffe. Andra tar med torr ved på skotern och hittar en fin plats och gräver en bivack och sätter sig. Det är alltid klokt att ta med sittunderlag.

Det är också vanligt att det anordnas napp, som Storsjönappet. Ett napp är en pimpeltävling, då folk kommer med skotrar och släde för att vara på sjön hela dagen. Arrangörerna säljer ofta korv, hamburgare och kaffe, men de flesta tar också med matsäck eftersom nappet pågår under lång tid. Tävlingen går ut på att fiska upp den största fisken genom ett hål i isen – alltså att pimpla. I de mindre tävlingarna kan vinsten vara ett presentkort på 1000 kronor och sedan saker som choklad. På de stora nappen är det dyrare vinster och även loppdragning. Vissa napp går det bra att åka skidor till, men då nappen är ute på sjöar kan det ibland vara lättre med skoter. Det är många som passar på att ta en lång skotertur för att komma till tävlingen – för att få njuta av naturen och skotern.

startit