Snöskotrar

Snöskotrar

En snöskoter är ett fordon avsett för att färdas på snö och is. Genom att sätta Snöblad på ATV kan man bygga en custom-snöskoter.

Regler

Snöskotern är som nämnt ett fordon vilket innebär att en förare som framför snöskotern behöver ha kännedom om trafikregler. Föraren måste också vara minst 16 år gammal och inneha ett förarbevis (om man tagit sitt körkort först någon gång på 2000-talet). Denna regel är ofrånkomlig utom på inhägnat område, vilket just för skotrar inte är så vanligt. Snöskotern ska färdas på markerade skoterleder, och om sådana inte finns på platsen ska allmän bilväg användas. Man måste alltid förhålla sig till gällande hastigheter.

Transportstyrelsen har på sin webbplats all information om regler som är fastställda för just snöskotrar.

När används snöskotrar?

Snöskotrar används under vinterhalvåret när det är ordentligt med snö på marken. Skenorna får inte riktigt fäste om det är blankis, man kan likställa det med ett däck utan dubbar. Det är vanligast att åka snöskoter för nöjes skull, något som fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic gärna gör. Det finns dock de som även fraktar saker i fjällen med snöskoter. I vissa fall pendlar också några stycken med snöskoter till skola eller jobb.

Snöskotrar används också vid tävlingar. Dessa tävlingar kan bestå av race (där det gäller att komma i mål först) eller rena uppvisningstävlingar. I uppvisningstävlingarna utövas akrobatiska manövrar, bland annat att göra volter med snöskotern. Barn skall dock inte pröva det hemma eftersom tricket utförs av proffs och fullvuxna. Skotern kan väga många hundra kg vilket gör det till en kraftfull maskin.

Snöskotrar i filmer

De flesta har nog sett James Bond jaga sina antagonister eller själv bli jagad på skoter. Skotern ses ofta som något exotiskt utanför Nordamerika och Europa samt Ryssland. Det blir helt enkelt inte mycket till vinterväglag söder om ekvatorn, vilket gör att det är uteslutande på ovanstående kontinenter som snöskoterfärder sker.

Snöskotrars konkurrenter

Snöskotern är främst åsidosatt av bilens komfort, värmande effekt och mest signifikant lastutrymmet. Snöskotern kan påstås vara motorcykelns motsvarighet till vinterfordon. De som åker snöskoter gör det oftast inte enbart utan har även ett garage med andra fordon.

Vissa snöskotrar har även plats för passagerare (1-2) vilket gör att man inte behöver åka solo om man inte känner för det. Precis som för motorcyklar är det rekommenderat att ha hjälm på sig. Vid en krock har man inget skydd mer än den utrustning man bär, därför är det bra att ha mc-ställ. Om man tittar in på en välsorterad motorsportbutik bör man hitta fodrade snöskoterställ för såväl stora som små.

Snöskotern är populär och ungefär 150 000 snöskotrar beräknas vara påställda i skrivande stund (mars 2019). Därför lär du inte ha några problem med att hitta skotervänner som du kan ha med dig.

startit