Utrustning för snöskoteråkning

Utrustning för snöskoteråkning

I år blev det verkligen ett skoterår. Stora delar av Sverige har fått mer snö än på många år vilket har gjort att snöskoterförsäljningen går på högvarv, både nytt och begagnat. Många har tvekat på att skaffa skoter tidigare om man inte haft stuga i snösäkra marker, men eftersom det nu går att åka i de flesta städer så har det blivit rekordartat. Alla kan åka skoter! Du kan använda skotern på så många olika sätt och till så många olika intressen. För vissa är det ett rent fortskaffningsmedel för att ta sig från punkt A till punkt B. Vissa bor i så oåtkomlig natur så de behöver den för att ens ta sig till civilisationen. För andra handlar det helt och hållet om nöje. Det kan handla om utflykter med familjer för att grilla korv eller åka pulka och njuta i solen eller för att ta sig ut på en tur med isfiske som mål för dagen.

Utrustningen kan variera

Som man kan förstå så varierar såklart utrustningen beroende på hur du ska nyttja din skoter. Använder du skotern för att ta dig till civilisationen eller bara för förflyttning så krävs inte så mycket utrustning förutom rejäla kläder och såklart en hjälm på huvudet. Hjälmen är lagstadgad så den ska sitta på huvudet oavsett vad du ska göra på din tur. I övrigt för kläderna så krävs det att de är varma eftersom det blir ett vinddrag som kyler ner mer än de grader termometern visar. Rejäla skor och handskar är att föredra. Ska du ut på en sjö och pimpla så krävs såklart särskild utrustning för detta vilket oftast medför att du behöver en packkälke till din skoter för att få med dig det du behöver. Det handlar om lite annan typ av utrustning när du kör i lössnö. Då krävs det lite skydd för både kroppen och på skotern för att minska skador vid eventuella kullkörningar eller besök i träd eller diken. Utrustningen kan såklart variera beroende på vilja och körstil.

Hopp eller burkning

Utrustningen på skotern handlar om olika skydd för att inte få smällar på vitala delar som motor och elektronik vid styret. De som leker i lössnö och burkar och kör i skogen bland träd brukar oftast mer plocka av utrustning än att sätta på mera. Till exempel så plockas oftast rutan bort eftersom det är en del som lätt går sönder vid hopp eller burkning. Skydd för nacke, axlar, armbågar och knä är bra att ha vid tuffare körning men annars handlar det om samma som för alla skoteråkare, kläder efter väder. Det är bra att börja med ett par sköna fritidsbyxor under för att hålla torrt närmast kroppen. Det gäller alla typer av åkning men av olika orsaker. För isfiskaren handlar det om att hålla värmen en hel dag medan det för hopparen och lössnöåkaren handlar om att transportera svett bort från kroppen för att hålla sig torr hela dagen, och på så sätt i förlängningen inte bli kall!

startit